ANA YEMEKLER

  LAHANA SARMASI

  Malzemeler
  1 su bardağı pirinç, iki avuç kadar kıyma, 1 soğan, yarım kaşık domates salçası veya 2-3 domates rendesi, yarım demet maydonoz, 2 çorba kaşığı tane sumak, yeteri kadar lahananın yumuşak yaprağı, karabiber, kırmızı biber
  Yapılışı
  Lahanalarımızıi yapraklarının yumuşak tarafını kullanacağımız şekilde ortadan ikiye, veya çok büyük bir yapraksa üçe bölüyoruz.Bu yaprakları haşlayarak sarılabilir yumuşak bir kıvama getiriyoruz. Onlar soğurken sarma içimizi hazırlayabiliriz.
  Öncelikle tane sumağımızı, bir çay bardağı suya geceden ıslayabilir, veya sarma içini hazırlamaya başlamadan önce bir çay bardağı suyla kaynatabiliriz. Bu suyu tanelerinden süzerek, pirincimizi bu suyla ıslıyoruz. Sarmamıza mayhoşi tadı bu su verecek. Pirinçlerimiz bu suyu çekerken, bir diğer kapta soğanımızı, domatesimizi ve maydonozumuzu hazırlayıp karıştırabiliriz. Pirincin üzerine kıymayı, istediğimiz baharatlarla, tuz ve yağla birlikte ekleyip karıştırıyoruz. Yeterince karıştıktan sonra salatamızı da üzerine ekleyip karıştırarak sarma kısmına geçebiliriz. 
  Lahananın sarması çok kolay, kenarlarda boşluklar bırakınca pirincin taşması gibi bir endişemiz olmuyor. Ben daha çok geniş bir tencerenin dibini kaplayacak şekilde yerleştirip o şekilde pişirmeyi tercih ediyorum. Afiyet olsun.

  CİPSLİ PANE
   Malzemeler
  2 adet avuk göğsü, bir çukur yemek tabağını dolduracak kadar cips, 1 yumurta, isteğe göre baharat
  Yapılışı
  Tavuk göğsünü bonfile şeklinde kesiyoruz. Uygun bir tabakta, yumurtamızı çırpıyoruz. Eğer baharat eklemek istiyorsak, yumurtayı çırparken ekleyebiliriz. Ancak zaten cips yoğun bir baharata sahip olduğu için ben ekstra baharat tercih etmiyorum. Tavuğumuzu çırptığımız yumurtaya altlı üstlü bulayıp, daha sonra bir tabakta elimizle ezip ufaladığımız cipse bulayıp yağda kızartıyoruz. Bu tarifi bir arkadaşımdan almıştım, değişik ve hoş bir tarif. Çok da pratik. Afiyet olsun.

  SOĞANLI MANTAR
  Malzemeler
  1 paket mantar, 2 orta boy soğan, 1 domates, salça
  Yapılışı 
  Mantarları yıkayıp doğruyoruz. Mantarları bir tencerede 2 çorba kaşığı kadar suyla haşlanmaya bırakıyoruz. Çok kısa zamanda yumuşayacaktır. Ayrı bir tencerede, yarım ay şeklinde doğradığımız soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince bir parça salça eritip, üzerine domatesleri ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. 
  Haşlanan mantarların üzerine soğanları ekleyerek servis edebiliriz. Afiyet olsun  
  
YAZ TÜRLÜSÜ 

  Malzemeler
  1 adet orta boy patlıcan, 5-6 adet fasülye, 2 adet orta boy yeşil biber, 1 orta boy domates, 5-6 adet bamya, isteğe  bağlı olarak kırmızı et, 1 orta boy soğan, 5-6 diş sarımsak, biber salçası, kimyon.
  Yapılışı
   Tencerenin altına, kuşbaşı doğranmış etleri iki çorba kaşığı kadar suyla kaynamaya bırakıyoruz. Et suyunu çektiğinde, soğanı doğrayarak etle birlikte pişmeye bırakıyoruz. Soğanlar pembeleşince, 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağı ve salçayı ekleyerek salçayı eritiyoruz. Bu aşamada tencerenin altına bir çimdik kimyon ekliyoruz.
  Üzerine sırayla doğranmış fasülyeyi, fasulyenin üstüne kare şeklinde patlıcanları, ve en üste bamyayı ekliyoruz. Fasülye en altta bir süre piştikten ve sarardıktan sonra en üste domates ve sarımsağı alabiliriz. Domates hafifçe yumuşadıktan sonra karıştırılabilir. Böylece sebzeler çok fazla kaşık darbesi alarak erimemiş olur. Afiyet olsun.

HUMUS

  Malzemeler
  2 su bardağı nohut, 2 çorba kaşığı tahin, 2 büyük baş sarımsak, 2 tatlı kaşığı kimyon, yağ, 2 limon
  Süslemek için: sumak, kızdırılmış yağla pul biber, maydonoz, turp.
  Yapılışı
  Nohutları 1 gün önceden ıslıyoruz. En az bir saat olmak üzere düdüklü tencerede kaynatmak gereklidir. Nohutların iyice ezilmesi, dağılması gerekir, bu sebeple iyice pişmiş olmalıdır. Haşlanmış nohutları elle dokunulabilir şekilde soğuduğunda kevgirden geçirerek süzüyoruz. Oldukça uzun zaman alacağı için, mutfak robotunda da püre haline getirilebilir. Bu püreyi tenceremize alıyoruz. Tencere dövülmüş olarak sarımsakları, tahini, bolca sıktığımız limon suyunu ekleyerek kısık ateşte birbirleriyle karıştıra karıştıra pişirmeye devam ediyoruz.



  ETLİ NOHUT
  Malzemeler
  1 su bardağı nohut, 200gr kuzu eti, yarım kaşık biber salçası, karabiber, 1 kaşık şeker
  Yapılışı
  Nohutları 1 veya 2 gün önceden suya ıslıyoruz. Suyu bir kaç defa değiştirmekte fayda var. Yemeğimiz etli olduğu için soğan koymamayı tercih ediyorum, ancak damak zevkine göre soğan eklemek isteyen olabilir. Nohutları, tencereye alarak, 10-15 dakika kadar kaynatıyoruz. Bu kaynattığımız birinci suyu dökmekte fayda var. Yemeği yaparken yeni suyla devam edeceğiz.
Çorba tenceresinde 2-3 çorba kaşığı kadar yağla birlikte salçayı eritiyoruz. Nohutları, kuşbaşı şeklinde doğradığımız etlerle birlikte bu tencereye alıp, bolca suyla pişmeye bırakıyoruz. Bu pişirme sürecini, düdüklü tencerede yapabiliriz. Ortalama 45 dakika ya da 60 dakikada pişmiş olacaktır. Yine de bu süre nohutun cinsine göre değişir. Yanında tereyle ikram edildiğinde tadına doyum olmaz. Afiyet olsun.


  GÜVEÇTE KÖY USULÜ TAVUK CİĞERİ
  Malzemeler
  200-300 gr kadar tavuk ciğeri için, 2 sivri biber, 1 domates rendesi, 7-8 adet arpacık soğan, 4-5 adet mantar, pulbiber, karabiber, kekik, 1 kesme şeker. Üzerine rendelenmiş kesme şeker.
  Hazırlanışı
  Ciğerleri ve kalpleri temizliyoruz. Kalplerin içinde hiç kan kalmaması için bıçakla açmamız gerekebilir. Bir kasede domates rendesinin içine pul biberi, karabiberi, kekik ve şekeri 3-4 yemek kaşığı kadar yağla iyice karıştırıyoruz. Karıştırma kabında yıkadığımız ciğerleri, mantarları, soğanları ve biberleri doğrayıp, üzerine bu karışımı ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra, yarım çay bardağı kadar suyla birlikte güvece ekleyip fırına sürüyoruz. 30-40 dakika kadar fırında kaldıktan sonra ciğerlerin pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Ciğerler yumuşadıktan sonra üzerine kaşar peynirini ekleyip on dakika kadar daha fırında tutuyoruz. Hem meze, hem ana yemek olarak çok idealdir. Afiyet olsun.


  KURU BİBER DOLMASI
  Malzemeler
  10-15 adet kuru biber, 1 su bardağı pirinç, 100 gr kuzu kıyma, yarım su bardağı sıvıyağ, domates suyu veya rendesi (en az bir su bardağı), yarım demet, maydonoz, 1 büyük baş, yada iki orta boy baş sarımsak, 1 kaşık biber salçası, karabiber, pulbiber, yarım su bardağı kadar tane sumak.
  Hazırlanışı
  Bu usülde dolmanın püf noktası, pirinci kaynatılan sumağın suyuyla ıslanmış olmasıdır. Akşamdan sumağı bir cezvenin içinde bir bardak kadar suya ıslıyoruz. Dolmayı yapacağımız zaman, sumağı kaynatıp, süzerek suyunu pirincin üzerine dökeceğiz.
  Kuru biberleri veya varsa patlıcanları da olabilir, tencerede kaynattığımız suya, su kaynar haldeyken atıp, tencerenin kapağını kapatarak yumuşamaya bırakıyoruz. Biberler dağılabileceği için, kaynatmamak, sadece kaynar suya ıslamak gerekir. Dolmanın içini hazırlayana kadar biberler yumuşayacaktır. Bir karıştırma kabında, yıkadığımız pirinci, üzerine kaynattığımız sumağın suyunu, salçayı, pulbiberi, karabiberi, kıymayı ve yağı ekleyip karıştırıyoruz. Biz dolma içinin sebzelerini hazırlarken bu karışım birbiriyle özleşip, tadını bulacktır. Bir diğer kapta domatesi rendeleyip, maydonozu ve sarımsağı doğrayarak karıştırıyoruz. Bu sebzeleri pirinçlerle birlikte iyice karıştırıyoruz. Tuzunu da kontrol ettikten sonra içimiz doldurulmaya hazırdır. Yumuşamış olan biberleri süzüp, içlerini ağızlarına kadar olmamak üzere azar azar dolduruyoruz. Böylelikle pişerken patlamayacaklardır. Yanına isteğe göre yaprak da sarılabilir. Ben ikisini çok yakıştırdığım için birlikte yapıyorum. Zaten fotoğrafta da birlikteler. Tencereye aldığımız dolmaları, kendisini bir parmak geçecek kadar kaynar suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. dağılmamaları için üzerine bir tabak kapatmak uygun olacaktır. Afiyet olsun.


 GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK
  Malzemeler
  1 tavuk göğsü, 7-8 adet mantar, 4-5 adet arpacık soğan, 1 domates rendesi, 2-3 adet yeşil biber, pulbiber, karabiber, kekik, tavuk otu. Üzerine rendelemek için kaşar peyniri.
  Hazırlanışı
  Tavuk göğsünü, mantarı ve biberi doğrayarak bir karıştırma kabına alıyoruz. Arpacık soğanları soyarak bütün halinde yine bu kaba alıyoruz.
  Ayrı bir kasede, domates rendesini, isteğe bağlı ölçüde pul biberi, karabiberi, kekik ve tavuk otunu iyice karıştırıyoruz. Bu sosa, yarım çay bardağı kadar suyu, 2-3 çorba kaşığı kadar yağı ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra, tavuğun ve diğer sebzelerin üzerine dökerek sebzeleri karıştırıyoruz. Malzememizi güvece alıp, 320 derece ısıtılmış fırına sürüyoruz. 30 dakika kadar piştikten sonra, üzerine rendelediğimiz kaşarı serpip tekrar on dakika kadar fırında tutuyoruz. Kendi suyunu da salmış olacaktır. Afiyet olsun.


  FIRINDA TAZE FASÜLYE
  Malzemeler
  500gr taze fasülye, 4 parça kuzu kaburga, 1 orta boy domates, 1 orta boy soğan, 1 orta boy patates, 4 diş sarımsak, kekik, şeker
  Hazırlanışı
  Bu yemeğimizi doğrudan fırında pişireceğimiz için öncelikle kaburgalarımızı on dakika kadar kekik ve bir çay kaşığı kadar şekerle haşlıyoruz. Karışımı hazırlayabileceğimiz bir kapta, fasülyeleri, soğanı, sarımsağı, patatesi doğruyoruz. Rendelediğimiz domatesi salça ve yine bir çay kaşığı şekerle karıştırarak salçayı ezip bu karışımı diğer malzemelerle iyice karıştırıyoruz. Son olarak et suyuyla birlikte kaburgaları da ekleyip tuzunu kontrol ettikten sonra fırın tepsisine yayıyoruz. Bu yemek 90 dakika kadar fırında kalacağından, et suyunu bol koymakta fayda var. Yine belli zamanlarda su çekildikçe tekrar su eklemek gerekebilir. Benim yaptığım bu yemekte fırında uzun süre kaldığı için bazı kemiklerin de karardığı görülüyor. Yine de kaburgayla yapılan taze fasülyenin tadına doyum olmadığını söyleyebilirim. Afiyet olsun.

 
BEZELYE
  Malzemeler
  1 kase bezelye içi, yetecek kadarıyla kuzu eti, 2 orta boy patates, 1 orta boy soğan, tercihe bağlı olarak 1 orta boy domates rendesi, salça
  Yapılışı: Kuşbaşı doğradığımız etleri yüksek ateşte yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz, suyunu çektiğinde ateşi kısarak ince doğradığımız soğanları, yağla birlikte ete ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar ateşte çeviriyoruz. Soğanlar kavrulduktan sonra, salçayı, ve eğer istenirse domates rendesini tencereye ekliyoruz. Salçayı iyice dağıttıktan sonra küp şeklinde doğranan patatesleri ekleyip, 2-3 dakika kadar bu karışımda patatesi pişiriyoruz. Bu karışıma son olarak bezelyeleri ekleyip, bezelyeleri diğer tüm malzemelerle bir iki kez çevirdikten sonra bir bardak kadar kaynar suyu yemeğimizin üstüne ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
  Eğer konserve bezelye kullanıyorsak, konserveler önceden pişmiş olduğu için patatesler ve etlerin pişmesine beş on dakika kala bezelyeleri ekleyebiliriz. Yoksa bezelyeler ezilebilirler. Yanına bezelyeli pilav ve cacık yakışır. Afiyet olsun.

EVDE ALİ NAZİK
  Malzemeler
  400 gr dana kuzu karışık kıyma, aynı hacimde ekmek içi, 1 orta boy soğan, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı salça, pul biber, karabiber,
  Sosu için: 2 orta boy patlıcan, 5-6 kaşık yoğurt, isteğe bağlı olarak sarımsak.
  Yapılışı Öncelikle ekmek içi, yumurta, salça ve baharatlar bir kapta yoğurulur. Sonra kıyma eklenip yoğurularak köfte hazırlanmış olur. Ben genelde evde hazırda bulunan cızbız köftelerimi bu işlem için kullanıyorum. Köfteleri şekillendirdikten sonra, dinlendirirken patlıcanlarımızı ocakta veya fırında közlüyoruz. Közlediğimiz patlıcanları soyduktan sonra kaşıkla ezerek, üzerine ezilmiş sarımsak ve yoğurdu ekleyerek harcımızı tamamlamış oluyoruz. Geriye bu sosu servis tabağının altına yaymak ve tavada az yağla kızarttığımız köfteleri sosun üzerine yaymak kalıyor. Bu köfteler eğer evde ızgara varsa ızgarada da pişirilebilir, ama zaten tarifimiz ev ortamında Ali Nazik kebabı yapmak olduğu için ben kolay yoldan tarif etmeye çalışıyorum. Ancak, köftelerin hemen soğuyup yağının donmaması için, yoğurt sosunu fırında ısıtmakta ve sıcakken üzerine köfteleri yaymakta fayda var. Afiyet olsun.


  PİDELİ KÖFTE
  Malzemeler
  1 ölçek dana kıyma, 1 ölçek bayat ekmek içi, tuz, kimyon. Servis edilişi için pide, tereyağı, domates sosu veya isteğe göre sebze. 
  Yapılışı
  Bu yemek Bursa yöresinden bir yemektir ve fakir iskenderi diye bilinirmiş. Belgeselini televizyonda gördüğümde mutlaka denemek istiyorum diye düşünüp hemen işe koyulmuştum. Ancak tabi ki bizim tarafta kuzu etine alışık olduğumuzdan kuzu tadını mutlaka aradım. Koyun eti yiyemeyenler için güzel bir alternatif.
  Köftenin malzemelerini karıştırarak yoğuruyoruz.Küçük yuvarlaklar halinde köfteleri şekillendiriyoruz. Köfte ızgaraya girdiğinde şiştiği için yassıdan ziyade pişerken yuvarlağa yakın hal alıyor. Servis tabağına sermek için ben pide bulamadığım için evde yaptığımız köy ekmeğinden kullandım ama marketlerde tırnak pidesi kolaylıkla bulunuyor. Pidelerin üzerine serdiğimiz köftelerin üzerine tereyağı gezdirerek ve dilersek domates sosu dilersek doğrudan sebzeyle servise hazırdır. Afiyet olsun.

  SOSLU TAVUK IZGARA
  MALZEMELER
  Sos için: Biber salçası, domates salçası, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, kekik, bal, yağ.
  Sosu hazırlarken, öncelikle biber salçası, ve kullandığımız biber salçasının dörtte biri kadar domates salçasını tüm baharatlarla birlikte karıştırıp yağı ve gerekiyorsa yarım fincan kadar suyla iyice karıştırıyoruz. Tüm baharatların ölçüsünü, 1 çay kaşığı kadar ayarlayabiliriz. Tavukları ve sebzeleri bu karışıma bulayıp, bir kaç saat kadar bekletiyoruz. Bekletirken buzdolabında olmaması gerekir. İçinde bal bulunduğu için daha güzel kızaracaktır. Afiyet olsun. 

  YAPRAK SARMASI 
  Malzemeler
200gr-300gr kıyma, 2 su bardağı pirinç 
  Yapılışı
  Yıkadığımız pirinci, yağ, kıyma ve baharatlarla birlikte iyice karıştırıyoruz. Isladığımız sumağın suyunu bu karışıma ekleyebiliriz. Yenibahar Marmara bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir baharat ama ben bir türlü alışamadığım için eklemiyorum. Güney yemeğinde bulunmaz. 
  Ayrı bir kapta doğradığımız domates, sarımsak, maydanoz ve biberi bu karışımla karıştırıp sarmanın içini hazır hale getiriyoruz. 
  Sarmanın yaprağı eğer taze yapraksa, Kaynar suda 20-30 saniye kadar beklemesi gerekir, eğer salamura yaprak kullanacaksak bu yaprağın bir gün önceden salamuradan alınıp, temiz suya yatırılması ve bir kaç kez suyunun değiştirilerek tuzundan arındırılması gerekir.
  Bu yaprakların içine alabileceği kadar iç doldurup, kenarlarından kıvırıp yuvarlayarak tencerenin altına diziyoruz. Piştiği sürede dağılmaması için üzerine sarma taşı veya yoksa ağır bir tabak kapatmamız gerekir. Ayrıca içindeki dolgu bir pilav türü olduğu için kısık ateşte pişmelidir. Ben eğer evimde hazır varsa domates suyuyla pişiriyorum. Domatesin ekşisi sarmanın tadına işliyor ve çok lezzetli oluyor. Eğer suyunu iyi ayarlamışsak, pirinç suyunu çektikçe piştiği için kalan su kalmayacak, böylece özü suyla birlikte dökülmeyecektir. Sarmanın altını kapattığımızda üzerine bolca kuru nane serpiyoruz. Biz güneyde üzerine yoğurt gezdirerek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

PATLICANLI KAVURMA
  MALZEMELER
  300-400gr kuzu eti, 4 adet közlenmiş patlıcan, 5-10 adet arası yeşil biber, 1 baş soğan
  HAZIRLANIŞI
  Etleri kuşbaşı doğrayarak, orta boy bir tencerede kendi boyunu bir parmak geçecek şekilde suyla haşlamaya bırakıyoruz. Benim et haşlamada en çok tercih ettiğim, eti haşlarken içine bir parça bal, bir parça kekik eklemek. Eti oldukça lezzetlendiriyor. Etler suyunu çekmeye doğru yaklaşınca küçük küçük doğradığımız biberleri ekliyoruz. Etler suyunu çektiğinde biberler de ölmüş oluyorlar. Tam o kıvamdayken, içine yarım ay şeklinde doğranmış soğanları ekliyoruz. Soğanlar suyunu saldığı sırada da üzerine isteğe göre yağ ekliyoruz.
Közlenmiş patlıcanları kabuklarından ayırıp ezdikten sonra tabağın altına seriyoruz. Yağda kavrulan kavurmayı üzerine ekleyerek servis ediyoruz. Bu yemeği yaptığım gün benim canım patates püresi de istediği için hem pilav hem de püreyle servis yapmıştım. Afiyet olsun.  


  İZMİR KÖFTE
  Malzemeler
  Köfte için: 400gr-500gr kuzu-dana karışık kıyma, 1 orta boy soğan, 1 yumurta, yarım kaşık biber salçası, pul biber, karabiber, maydanoz, bayat ekmek içi.
  Sosu için: Kızartmak üzere yeşil biber, patates ve domates.
  Yapılışı
  Bayat ekmek içini bir yoğurma kabına alarak, içine yumurtayı, rendelediğimiz soğanı, pul biberi, karabiberi, tuz ve salçayı ekleyerek yoğuruyoruz. İyice harmanlandıktan sonra kıymayı içine ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Çıplak ele temas etmesi önemlidir, el değmemiş köfteler genelde çok lezzetsiz olur. Özellikle eldiven tadı kötüdür diyorum ve gülüyorum. Neyse, yoğurduğumuz hamuru yarım avuç içi olacak kadar yassı köfteler haline getiriyoruz. Bu haldeki köfteleri pişirmeden önce bir kaç saat buzdolabında tutmanın faydası var. Dinlendikçe tadı güzelleşiyor.

İÇLİ KÖFTE
  MALZEMELER
  500 gr kıyma, 500 gr kuru soğan, margarin, salça, yağ, incek köftelik bulgur, un. Haşlarken bolca limon tuzu.
  HAZIRLANIŞI 
  İçliköftenin içini en az bir gün önceden hazırlayarak buzdolabında soğutmamız gerekiyor.
  Önce ince ince doğradığımız ya da mutfak robotundan geçirdiğimiz soğanları tencerede kendi suyuyla pişmeye bırakıyoruz. Suyunu saldıktan sonra kıymayı da ekleyerek üzerine hem sıvı yağ, hem de yarım paket kadar margarin ekliyoruz. Yağı bol oldukça tadı güzel olan yemeklerdendir.
Pişmesine yakın zaman kala salçasını, tuzunu ve isteğe göre baharatını ekliyoruz. Sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Buzdolabında soğumuş olması ve katılaşmış olması köfteleri daha rahat yapmamızı sağlayacaktır. Akışkan iç ve yağla köftesi yapılmaz.
  Hamurunu yaparken, iki kase kadar ince bulguru kaynar suyla iyice ıslıyoruz. Daha sonra yoğuracağımız için ne kadar çok ıslanırsa o kadar iyidir. Bulgur iyice şiştikten ve soğuduktan sonra bulguru alabildiğince unla karıştırıp yoğurmaya başlayabiliriz. Elimizi sık sık ıslamamızda da fayda var. Hamur iyice macun kıvamına gelip şekil almaya başladıktan sonra köftemiz dökmeye hazırdır.
Köfteyi dökerken, avuç içindeki bir cevizden daha büyük olan hamuru iyice yuvarlayıp, baş veya işaret parmağımızı ortasından bastırarak yuvarlamaya devam edecek şekilde ellerimizi hareket ettiriyoruz. Her bir noktasının eşit incelikte daha fazla incelmeyeceğini düşündüğümüz anca içine ne köfteyi boş bırakacak, ne de doluluktan taşıracak kadar bir miktar kıymayı doldurup üst noktalardan tutarak ağızını kapatmaya başlıyoruz. Orta ve baş veya işaret ve baş parmaklarımızla bunu yapabiliriz. Bu şekilde bütün köfteleri döküyoruz.
  Kalan hamurum olduğu zaman ben aperatiflerde tarifini yaptığım sarımsaklı köfteyi döküyorum. Bu sebeple hem hamurum ziyan olmuyor hem de iki yemek için tek hamur yoğurmuş oluyorum.
  Köfteleri haşlarken, kaynayan suya bolca limon tuzu atıyoruz veya limon sıkıyoruz. Böylece köfteler dağılmayacaktır. Köfteleri haşlarken çok yüksek ateşte haşlanmamaya dikkat edilmelidir. Köfteler suyun üst tarafında yüzmeye başladığında pişmiştir, bir kevgirle sudan çıkarılabilir. Bazı kişiler zevke göre bu köfteleri haşladıktan sonra kızartırlar, ben ağır olduğu için kızartmamayı tercih ediyorum. Daha hafif oluyor. Yine de her halükarda Türk Mutfağının incisidir. Ayranla mükemmel gider. Afiyet olsun.

MANTARLI KARİDES
  Malzemeler
  200-300 gr kadar karides, aynı miktarda ya da isteğe göre daha fazla mantar, domates, biber, üzerine rendelemek üzere kaşar peyniri
  Yapılışı
  Karidesleri ve mantarları yıkadıktan sonra bir karıştırma kabında yağlayıp karıştırıyoruz. Hazır olması ve her zaman rahat hazırlanması sebebiyle en dondurulmuş karides kullanıyorum. Yemeği fırına vereceğimiz tepsinin altına domates ve biberleri bir tabaka olarak seriyoruz. Üzerine mantar ve karidesi eşit bir şekilde yayarak fırına veriyoruz. Üzerine margarin veya tereyağı ekleyince kokusu daha bir tatlı oluyor. Pişmesi çok uzun bir zaman almadığı için, fırına verdikten 5-10 dakika kadar sonra üzerine rendelenmiş kaşarı gezdirerek kaşarlar eriyip özleşene kadar fırında tutuyoruz. Altında sebze olduğu için üzerine su eklemeye gerek yok, sebzenin ve mantarın saldığı su zaten ayrı bir lezzet kaynağı. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder