MAKARNALAR

 PEYNİRLİ GÜN PİLAVI
 Malzemeler
 2 yumurta, 2 bardak süt, alacağı kadar un, peynir, tuz
 Yapılışı 
 Gün pilavı benim eşimin tarafından tarifini aldığım, bir çeşit ev makarnası. Yapımında sertçe bir hamur elde edip, bu hamuru erişte gibi ince ince kesmektense, tavada veya imkanımız varsa sacda, bazlamaları ateşe tutup, yassı halde kurutarak elde ediyoruz. Sonbahar mevsimi bol miktarda yaparak yıl boyu yetecek kadar stoklanabilir.
 Kullanacağımız gün pilavı kadar suyu kaynatıyoruz, içine 2 çorba kaşığı kadar yağ ve biraz tuz ekliyoruz. evde yapılan makarnada haşlama suyuna ekleyeceğimiz süt, makarnaya çok güzel bir lezzet katacaktır.
  Gün pilavı yumuşayıp pişince, artan suyunu süzüp, eğer gerekiyorsa yine bir parça yağ ekliyoruz. sonrasında tabağa alıp servis edilmeye hazırdır. Üstüne tercihimize göre rendelenmiş beyaz peynir ekleyebiliriz. Afiyet olsun.


KREMALI TAVUKLU MAKARNA
  Malzemeler
  250-300gr kuru makarna, yarım tavuk göğsü, 8-10 adet mantar, krema
  Yapılışı
  Tavuk ve mantarları ince ince doğrayıp, suyunu salana kadar birlikte kavuruyoruz. Tavuk ve mantar suyunu çektikten sonra altını kapatıyoruz. Makarnayı ayrı bir tencerede haşlayarak suyunu süzüyoruz, sıcak halindeyken tencereye geri alıyoruz. Kısık ateşte alabileceği kadar kremayı yavaş yavaş makarnanın üzerine dökerek her yerine iyice yediriyoruz. Son olarak tavuk ve mantarı da tencereye ekleyip, karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun.



  KREMALI JAMBONLU MAKARNA
  Malzemeler
  100gr dana jambon, 100gr tavuk jambon, alacağı kadar krema, yarım paket kesme makarna.
  Yapılışı
  Yarım paket kadar makarnamızı haşladıktan sonra, suyunu süzerek doğrudan aynı sıcak tencereye geri alıyoruz. Makarnanın haşlanmasını beklerken, jambonları ince ve uzun şekilde doğruyoruz. Makarnamız tencerede kısık ateşteyken, kremayı, yavaş yavaş sıcak makarnanın üzerine dökerek gezdiriyoruz. Sonrasında iyice karıştırarak kremasız makarna kalmadığından emin olduktan sonra jambonları tencereye ekliyoruz. Yanına gazlı bir içecekle servis edilebilir. Afiyet olsun.  


  DOMATESLİ KIYMALI MAKARNA
  Malzemeler
  Kesme veya kalem makarna, 200 gr kıyma, 1 adet küçük soğan, domates püresi, maydanoz, yağ, biber salçası, şeker.
  Yapılışı
  Makarnamızı özellikle bolca şişen bir makarnadan seçmemizde fayda var. Ben favori ürünümü deneme yanılma yöntemiyle buldum. Makarnayı haşlarken, kaynamış suya makarnayı dökmeden önce bir tatlı kaşığı kadar tuz, bir çorba kaşığı kadar yağ ve bir kesme şeker atmak makarnaya başka bir lezzet verecektir. 
Her makarnanın farklı bir pişme süresi olduğu için en doğru pişirme süresi genelde paketin üzerinde yazan tarifteki süredir.
  Sosunu hazırlarken, kıymayı ve rendelediğimiz soğanı bir parça suyla birlikte küçük bir tencerede pişiriyoruz. Kıymanın ve soğanın rengi değiştikten sonra üzerine istediğimiz miktarda salçayı ekleyip salçayı eritiyoruz. Salça da eridikten sonra ister domates püresi, ister domates rendesini tencereye ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Bu sosta karabiberin yokluğu tadını eksik bırakır. Ben burda daha keyfi bir servis yaptığım için sosu ve üzerine maydanozu ekledim ama normal şartlarda tencerede bütün olarak karıştırdığımız sos ve makarnayı yerken daha homojen bir tat alıyorum. Hatta bu makarnayı yaparsam doğrudan ana yemek olarak yaparım. Salatayla tadına doyum olmaz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder