SALATALAR

  ZEYTİNYAĞLI PIRASA
  Malzemeler
  2-3 dal pırasa, 2 havuç, 1 küçük soğan, yarım çay bardağı pirinç, salça, limon
  Hazırlanışı
  Pırasaları birer tutum kalınlığında doğruyoruz. Havuçlar da aynı şekilde küpe yakın doğruyoruz. Soğanları doğrayıp, 2 kaşık kadar zeytinyağında kavurup kaşığın ucunu dolduracak kadar biber salçasıyla çeviriyoruz. Daha sonra havuçları ekleyip havuçlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz. Havuçları kendi sıcağında 2-3 dakika kadar bıraktıktan sonra üzerine pırasaları ekleyip, tencerenin kapağını kapatıroyuz. Pırasaların da kendi suyunu salıp tenceredeki sebzelerle özleşmesi için 2-3 dakika yeterli olacaktır. Artık tenceremize bir bütün limonu sıkabilir, pirincimizi yıkayarak ekleyebilir, 2 bardak kaynar suyu da dökerek pişmeye bırakabiliriz. On-onbeş dakika pişmesi için yeterli olacaktır. Afiyet olsun.




  PATATES SALATASI
  Malzemeler
  3-4 adet orta boy patates, yarım demet maydonoz, yarım demet taze soğan, bir kaç tel taze nane, limon, bol sumak.
  Hazırlanışı 
  Patatesleri haşlayarak soyuyoruz. Pateslerin haşlandığı sürede, bir salata kabunda maydonozları, soğanları ve naneyi doğrayarak hazır hale getiriyoruz. Haşlanmış patatesleri küp küp doğrayarak aynı kaba alıyoruz. Ayrı bir kasede, yetecek kadar zeytinyağı, tuz, bolca sumak ve yine tercihe göre olacak olan limonu karıştırıp bu sosu salatanın üzerine gezdirip tüm malzemeler homojen dağılana kadar karıştırıyoruz. Özellikle öğleden sonra çay saatinde çok uygundur. Afiyet olsun.


  EKŞİLEME
  Malzemeler
  Beyaz lahana, pul piber, limon ve yağ
  Hazırlanışı
  Lahana yapraklarını iki veya üç parçaya bölerek, kaynar suda haşlıyoruz. Ekşilemenin özelliği, lahanaların iyice haşlanmış, hafiften ezilmeye başlamış olması. Haşlandıktan sonra lahanaları süzerek, rahat karıştırabileceğimiz bir kaba alıyoruz. Bir kasede pul biberi, limonu, yeterince zeytinyağını ve sosu sulandırmaya yetecek kadar 2-3 çorba kaşığı kadar suyu karıştırıyoruz. Bu sosu, lahanaların üzerine gezdirip, lahanaların her yerine yedirecek kadar karıştırıyoruz. Tam bir güneyli mezesidir, afiyet olsun.



ÇİNGENE SALATASI
  Malzemeler
  Pembe domates, salatalık, közlenmiş kırmızı biber, yeşil biber, maydonoz, limon, beyaz peynir
  Yapılışı
  Bu salata benim Bulgaristan'da yediğim, büyük bir zevkle kendi mutfağıma taşıdığım bir salata. Yalnız temel farklılığı, diğer salatalar gibi sosun hazırlanıp tüm salatanın karıştırılarak yapılmaması. Söğüş şeklinde doğradığımız domatesleri, salatalıkları közlenmiş biberleri ve yeşil biberleri çok detaylı değil de bir parça karıştırıyoruz. Üzerine maydonozları doğrayıp, zeytinyağo ve tuzunu üzerine gezdiriyoruz. En son olarak beyaz peyniri rendeliyoruz. Afiyet olsun.



BAKLA KIZARTMASI
  Malzemeler
  İstenilen miktara göre taze bakla, un
  Yapılışı
  Baklaların  baş uçlarını keserek on ya da onbeş dakika kadar suda haşlıyoruz. Ocaktan almadan önce bir çatal yardımıyla yumuşamış olduğundan emin olabiliriz. Haşlanan baklaları suyu süzüldükten sonra una bulayıp, kızgın yağda bir kaç dakika çevirerek kızartıyoruz. İsteğe göre, unlamadan önce yumurtaya bulanıp yumurtalandıktan sonra una da bulanarak kızartılabilir. Ana yemekler yanında salata grubunda servis edilebilir. Afiyet olsun.



PATLICAN SALATASI
  Malzemeler
  3-4 adet kemer patlıcan, 3-4 adet sivri biber, 1 orta boy domates, 1 orta boy soğan, maydanoz.
  Yapılışı
  Patlıcan salatasını yapmak için tabi ki patlıcanları közlüyoruz. Fırında közlenmesi kömürde  közlenmesi kadar lezzetli olmuyor tabi ki ama gerektiğinde ocağın üzerinde ya da evdeki elektrikli ızgaranın üzerinde de aynı şekilde lezzetli oluyor. Bunun yanında, biberleri ve domatesi de közlüyoruz. Sadece soğan ve maydanozu pişmemiş olarak ben tercih ediyorum ama aynı şekilde soğan da pişirilebilir.
  Sebzeler soğuduktan sonra kabuklarını soyarak ince ince doğruyoruz. Soğanları yarım ay şeklinde doğradıktan ve maydanozları da kıydıktan sonra üzerine yağ, tuz ve limon gezdirerek salatamızı servis ediyoruz. Afiyet olsun.



  MARUL SALATASI

  Malzemeler
  Kırmızı lahana, marul, salatalık, taze sarımsak, maydanoz, nar ekşisi.
  Yapılışı
  Kırmızı lahanaları ince ince kıyıyoruz. Ancak o sert şekilde kalmaması için elimizle ezmemiz gerekir. Lahanayı ezerken nar ekşisini ve tuzu ekliyoruz. Bu şekilde yaptığım salatada benim en çok sevdiğim özellik sarımsak ve maydanoz. Taze sarımsak ayrıca salataya lezzet veriyor. Salatalık ve marulla birlikte yağı da ekleyerek salatamızı karıştırıyoruz. Marul ve domatesi birbirine yakıştırmadığım için ben bu salataya domates eklemiyorum. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder