HAMUR İŞLERİ

YUFKA KRUASANI

Malzemeler
1 paket baklava yufkası, içine doldurmak için göz kararı tablet çikolata, 2 kaşık tereyağı
Yapılışı  
Yufkaları bir veya iki kat olacak şekilde börek dolduracak gibi açıyoruz, içine tercihimize göre az veya çok çikolata dolduruyoruz. Sonra sarabiliriz. Ancak baklava yufkası çok ince ve dağılgan olduğu için maalesef biraz şekilsiz oluyor :)
  Fırına vermeden önce üzerlerini tereyağıyla yağlıyoruz. Çok çıtır olacaktır o yüzden piştikten sonra ıslak bezle sarabiliriz. Afiyet olsun.

  SAKALLI POAÇA


  Malzemeler
  2 su bardağı süt, 2 kesme şeker, 2 çorba kaşığı toz maya, 2 tatlı kaşığı tuz, yarım su bardağı sıvı yağ, aldığı kadar un, isteğe bağlı miktarda rendelenmiş beyaz peynir ve maydanoz
  Yapılışı
  Ilık sütün içinde mayayı eritiyoruz. Sonrasında elimizdeki diğer malzemelerle karıştırıp hamuru yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra kabarması için bir kenarda bekletebiliriz. Kabarınca, küçük parçalar alarak tepsiye dizip fırına veriyoruz. Piştiğinde karnını yararak maydanoz ve peynir karışımını ekleyerek servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun

  BAKLAVA YUFKASIYLA BÖREK

  Malzemeler
  1 paket baklava yufkası (ben evde o kadar ince açamıyorum), 1-2 bardak süt, yarım çay bardağı sıvıyağ, isteğe göre peynir ve maydonoz
  Yapılışı
  Altını yağlamış olduğumuz tepsiye yufkaları dizmeye başlıyoruz, her sırayı sütle karıştırdığımız yağla ıslatıyoruz. 2 kat sadece süt ve yağ, bir sıraya peynir ve maydonoz seriyoruz. Bu şekilde 10-12 kat kadar yufka sereceğiz.
  En üste yumuşak olması için süt ve mümkünse tereyağı sürebiliriz. Fırınlanmaya hazırdır. Afiyet olsun.

  TAVA BÖREĞİ

   Malzemeler
  3 adet yufka, tercihimize göre alabileceği kadar çökelek veya taze peynir, tereyağı.
  Yapılışı
  Öncelikle, yufkalarımızdan birini tavayı merkezleyecek şekilde en alta açıyoruz. Benim tavamın büyüklüğüne göre (26cm standart tava) 3 yufka çok ideal olarak yetiyor. Diğer yufkaları, küçük küçük parçalar halinde bu en alt yufkanın üzerine yığın şeklinde doğrayıp bırakıyoruz. 2 kat kadar yufka geldikten sonra tereyağlayabiliriz. İki katta bir peynir döşeyebiliriz. Tekrar yağla ve peynirle devam ederek en üst kata ulaştığımızda en altta yer alan yufkayı içeriye doğru büzüştürüp böreği kapatmış oluyoruz. 
  Kısık ateşte, altlı üstü olarak pişirebiliriz. Yapımı çok pratiktir. Afiyet olsun.   

YALANCI MANTI

  Malzemeler
  Mayasız hamur, yoğurt, tercihe ve zevke göre kıyma, pulbiber, karabiber, sarımsak
  Yapılışı
  Bu mantının özelliği, eğer elimizde kalmış olan mayasız hamur varsa o hamuru değerlendirmek için, veya mantı dökmekle uğraşmak istemiyorsak zamandan tasarruf için ideal olmasıdır. Mantıları, mendil çeklinde katlamayacağımız için normalden daha küçük kareler halinde kesiyoruz. Bu kareleri fırınladıktan sonra mantımızın hamuru hazırdır. Kıymasını pulbiber ve karabiberle birlikte kavuruyoruz. Hamurlarımızı suda haşladıktan sonra, sarımsaklı yoğurdu hamurun üzerine döküyoruz. Kıymayı üzerine döküp, yine tercihe göre yağla pul biberi kızdırarak 2-3 çorba kaşığı kadar yağı mantının üzerinde gezdirebiliriz. Afiyet olsun.



  YÜZÜK ÇORBASI
  Malzemeler 
  Dökülmüş olarak hazır olan mantı, nohut, isteğe bağlı olarak yarım avuç erişte, sarımsak, salça, kuru nane. 
  Hazırlanışı
  Yüzük çorbasının dökümü, mantının dökümüyle tamamen aynıdır. İkisi de mayasız hamurla açılır ve dökülür. Çorbamızı yapacağımız tencereyi kısık ateşe alarak yağla salçayı kavuruyor ve üzerine kaynar suyu döküyoruz. İki avuç hamur için ortalama bir litre kadar su gereklidir. Bu su iyice kaynayıp salçayla özleştikten sonra, daha önceden haşlanmış olan bir avuç dolusu nohutu ve hamurları içine atarak hamurlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bolca sarımsak bu çorbaya çok yakışacaktır. Bazı bölgelerde çorbaya yarım avuçu geçmeyecek kadar erişte de eklenebiliyor. Pişmesine bir kaç dakika kala bolca kuru naneyi tenceremize ekliyoruz. Özellikle düğün ve davet yemeklerinde çok tercih edilir. Afiyet olsun.


MANTI
  Malzemeler
  Yapılacak miktara göre kıyma, 1 baş soğan, pul biber, isteğe göre salça, hamuru için un ve su.
  Sosu için
  Sarımsaklı yoğurt, yağda yakılmış pul biber. Ayrıca kuru nane de gayet güzel lezzet veriyor.
  Yapılışı
  Mantının içini, kıymayı soğanla ve pul biberle yoğurarak hazırlıyoruz.
  Mantı hamurunun oldukça sert olması gerektiği için yumuşatma için bir malzeme eklemiyoruz. Ben o hataya bir kez düşmüştüm pek tavsiye etmiyorum:) Açtığımız hamuru, ki bunun kalınlığı yine benim sayfaya eklediğim sıkmanın hamur kalınlığıyla hemen hemen aynı olmalı, küçük küçük kareler şeklinde kesiyoruz. İşin en zahmetli kısmı ise mantının dökülmesi kısmı, bu kare şeklindeki hamurların içine bir parça şeklinde ekledikten sonra hamurun dört köşesini biraraya getirerek bohça oluşturuyoruz.
  Böylelikle haşlanmaya hazır hale geliyor. Ancak, suya giren hamurun şişmemesi ve piştikten sonra tekrar hamur olmaması için, bu mantıların bir süre fırınlanmasında fayda var. Daha sonra önceden kaynamış suyun olduğu tencereye mantıları dökerek haşlayabiliriz. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş pul biber ekleyerek servis edilebilir. Afiyet olsun.



SIKMA



Malzemeler
Un, Yumurta, Süt, Tuz, Maya (İsteğe göre)
İç İçin
İsteğe göre peynir, haşlanmış patates, maydonoz ve soğan

Hazırlanışı  
Öncelikle istenilen türe göre, peynir veya çökelek de olabilir, maydanozla karıştırıyoruz. Patatesli sıkma yapmak istiyorsak, haşlanmış patatesleri kavurduğumuz ve salça eklediğimiz soğana maydanozla birlikte karıştırıyoruz. Bazlamaları açıp pişirmeye başladığımız zamanda için hazır olması gerekiyor. Ayrıca soğuk değil ılık olmalarında da fayda var çünkü ateşten alacağımız bazlamaları hemen iç ekleyip saracağız. 
Arzu edilen miktara göre unu, içine bir yumurta, biraz süt ve tuzla yoğuruyoruz. Benim miktar ölçüm bu şekilde ilerliyor çünkü sadece iki kişilik yaptığım için minicik miktarlarda yapıyorum. Hem ekmek tahtam da olmadığı için masanın üzerini temizledikten sonra masada açıyorum. Sonra tavaya sığacak boyutta ince olmayan bazlamaları açıp teflon tavada çevirerek pişiriyoruz. Ben yumuşak olması için bazlamayı sarmadan önce içini tereyağıyla yağlıyorum. Tabi bu da tercih meselesi. Ancak sarılan sıkmaların hemen bir sofrabezine sarılması lazım, yoksa hemen kuruyorlar. Sonrasında kahvaltıda ya da öğleden sonra keyifle yenecek bir lezzet şöleni çıkıyor. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder