PİLAVLAR

  MOR LAHANALI PİLAV

  Malzemeler
  1 su bardağı pirinç, bir avuç kadar kıyılmış mor lahaba, 2 çorba kaşığı tereyağ.
  Yapılışı 
  Kullanacağımız kadar mor lahanayı kıyıyoruz, orta boy bir tencerede tereyağla yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Yıkadığımız pirinci üzerine ilave ederek pirincimizin pişkenliğine göre 2 veya 2,5 ölçek su ekleyerek kaynayana kadar orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişirip, suyunu çekince demlenmeye bırakıyoruz. Pirincin lapa olmasını önlemek için bi kaç damla limon sıkabiliriz. Afiyet olsun.

  BEZELYELİ MISIRLI PİLAV
                        
 Malzemeler:1 çay bardağı tane mısır, 1 çay bardağı bezelye, 1 çay bardağı pirinç, 2-3 çorba kaşığı  kadar arpa şehriye, yağ, tuz, şeker.
 Yapılışı: Benim 2 kişi için yeterli olan klasik ölçüm 1 çay bardağı kadar pirinci bir kapta bol tuzlu ılık suya ıslayarak başlıyoruz. Bezelye ve mısırı konserve olarak kullandığımızda haşlamaya gerek kalmıyor ama ben taze kullanmayı tercih ettiğim için önceden haşlıyorum. Normal şartlarda sebzeli pilavlara şehriye eklenmese de ben şehriye olmadığında bir eksiklik hissettiğim için şehriyeli yapmayı tercih ediyorum. Şehriyeleri 3 çorba kaşığı kadar yağda kavuruyoruz. Bu konuda da tercihim tereyağı. Ancak yine damak zevki ve tercihe kalmış. Şehriyeler pembeleştikten sonra süzdüğümüz pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 2 çay bardağı kaynar suyu tencereye döküp, tuzunu ve şekerini ekliyoruz. Son olarak mısır ve bezelyeyi ekleyip suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Ben fotoğrafı henüz buharı üzerindeyken çektiğim için de puslu görünüyor. Yanına yoğurtlu bir salata türüyle yakışır. Afiyet olsun.

 DOMATESLİ PİLAV

 Malzemeler: 2 adet orta boy iyi olgunlaşmış domates, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay kaşığı şeker, yağ, tuz.
 Yapılışı: Öncelikle domateslerimizi bir kapta rendeliyoruz. Pilav tenceresinde ise yıkadığımız pirinçleri bir süre yağda kavuruyoruz. daha sonra rendelenmiş domatesleri pirincin üzerine döküyoruz. Ben yazdan konservesini yapmış olduğum domates pürelerini kullanmayı tercih ediyorum. Zaman kazandırıyor. Pirinçleri bir süre bu domateslerle kavuruyoruz. Bir iki dakika birlikte piştikten sonra pirinç ve domates iyice özleşecektir. Domateslerin sulu olduğunu gözönünde bulunduracak olursak, pirincin normal pişme ölçeğinin biraz daha altında (2 çay bardağı kadar) kaynar suyu pilava ekleyip, suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Kaynamaya bıraktığımızda şekerimizi eklemenin tam zamanıdır.Yine demlenme süresinde üzerine bir peçete veya temiz bez kapatmak uygundur.

PATATESLİ BULGUR PİLAVI

 Malzemeler: 2 orta boy patates, 1 çay bardağı bulgur, yağ, tuz.

 Yapılışı: Patatesleri küp küp doğrayarak, bol yağda kızartıyoruz. Ben, bunu pilavı yapacağım tencerede yapmayı, patatesler kızardıktan sonra yağı süzmeyi tercih ediyorum. Böylelikle tencere soğuması olmadan pilavı yapmaya hemen devam edebiliyorum. Patatesler kızardıktan sonra yağını süzüp, tencereyi geri ateşe alıyoruz. Patatesin üzerine bulguru ekleyip bulgur yeterince ısınıncaya kadar karıştırıyoruz. 2 çay bardağı kaynar suyu tencereye ekleyip pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra tencerenin üzerine bir peçeteyi kapağın altına demleninceye kadar kapatmamızda fayda var. Yanına domatesli soğanlı bir salata çok yakışacaktır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder