TATLILAR

  AYVA TATLISI

  Malzemeler
  3 adet büyük boy ayva, 1 adet elma, yarım kilo şeker, üzerini süslemek için kaymak
  Yapılışı   
  Ayvaları ortadan ikiye bölerek, çekirdeklerini ve çöplerini çıkarıyoruz. Çekirdekleri kaynatırken ayvaların rengini kızartmak için bir tülbente sarıp tencereye atacağız. Temizlediğimiz ayvaları yayvan bir tencereye dizip şekeri ekleyerek, üzerine kadar gelecek suyla haşlıyoruz. Kısık ateşte olunca daha güzel salıyor kendini. Bu arada biz de ayrı bir kapta elmamızı rendeliyoruz. Ayvalar yumuşayınca ayvaları çıkarıp, fırın tepsimize içleri yukarıya bakacak şekilde diziyoruz. Rendelediğimiz elmamızı içlerine dolduracağız. Tencerenin içinde kalan suyu, ayva çekirdekleriyle birlikte tepsiye döküp fırına veriyoruz. En az 40-45 dakika kadar fırında kalmalıdır. Yeterince kızardığında fırından alabiliriz. Soğuduğunda üzerinde kaymakla servis edebiliriz. Afiyet olsun.

  ISLAK KEK

  Malzemeler
  3 yumurta, 1,5 su bardağı şeker, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 çorba kaşığı erimiş tereyağ, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 paket kakao, aldığı kadar un, üzeri için çikolata sosu veya içilebilir hazır çikolata
  Yapılışı
  Bu ıslak kek tarifi arkadaşımdan aldığım tarif  ve o çiğ hamurun zararlarını bertaraf etmek için kekin üzerine hamur yerine sıcak çikolata dökeceğiz.
  Un dışındaki malzemeleri karıştırarak mikserle çırpıyoruz, sıra una geldiğinde, tahmini olarak 1 su bardağı kadar, yani hamuru oldukça cıvık olacak şekilde hamuru tamamlıyoruz. Yağladığımız tepsiye dökerek 180 derece ısıtılmış fırına veriyoruz. Kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek çıkardığımızda dilimliyoruz. Dilimledikten sonra, 2 bardak içilebilir sıcak çikolatayı henüz kek fırından çıkar çıkmaz kekin üzerine dökebiliriz. Afiyet olsun.

  PANKEK
   Malzemeler
  3 yumurta, 2 çorba kaşığı şeker, bir tutam tuz, 1 su bardağı süt, göz kararı un ve kabartma tozu.
  Yapılışı
  Derin bir kasede, öncelikle yumurta ve şekeri, sonra diğer malzemeleri ekleyerek mikserle çırpıyoruz. Çok fazla katı olmadan, boza kıvamına gelince hamurumuz hazırdır. Bir kepçe yardımıyla tavaya dökerek pişiriyoruz. Üzerine çikolata veya bal sürülerek yenilebilir. Hatta bu hamur tam olarak waffle hamuru olduğu için, çikolata ve meyveyle tamamlayarak evimizde waffle yapmış oluruz. Aşağıda yaptığım waffle fotoğrafını da ekledim. Afiyet olsun.

  KADAYIFLI MUHALLEBİ

  Malzemeler
  1 litre süt, 1 su bardağı şeker, 3,5 çorba kaşığı nişasta, 300 gram kadar tel kadayıf, 1 paket vanilya, 1 kutu krema, 3 kaşık tereyağı
  Yapılışı
  Orta boy bir tencereye 1 litre sütü boşaltıp, içine nişastamızı ve şekerimizi dökerek orta ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz. Bir kaç taşım kaynadığında ocaktan kenara alarak soğumaya bırakıyoruz. 10-15 dakika kadar ara ara karıştırarak soğumasını bekleyeceğiz. Bu arada 3 kaşık tereyağında kadayıfları 1 kaşık şekerle birlikte kavuruyoruz. İstediğimiz kadar pembeleşince ateşten alabiliriz. Ne kadar çok kavurursak o kadar kıtır olacaktır. Bu kadayıfları da soğumaya bırakabiliriz.
  Bu arada muhallebimiz de yeterince soğumuştur. Tercihe göre bir veya yarım kutu kremayı, bir paket vanilyayla birlikte muhallebinin içine döküyoruz, blenderla 3-4 dakika kadar çırpıyoruz. Artık süslemeye geçebiliriz malzemelerimiz hazır.
  Bir tepsiye veya kuplarda porsiyon şeklinde de olabilir, en alta kadayıfları, üstüne muhallebiyi ve tekrar en üste kadayıfları şeklinde dökebiliriz. Tam tersi şekilde de olabilir tercihe göre değişir. Afiyet olsun

  HAVCİ

  Malzemeler
1 ölçek havuç, 1 ölçek petibör bisküvi, şeker, tarçın, ceviz
  YAPILIŞI
  Havuçarımızı rendeleyip, damak tadına göre yeteri kadar şekerle iyice pişiriyoruz. Henüz havuçlar sıcakken, ufaladığımız bisküvileri tarçın ve cevizle birlikte içine karıştırıp iyice yoğurarak toplar şeklinde yuvarlıyoruz. Zahmetsiz ve çabuktur, özellikle davete gelenler olduğunda ikram tabağının yanında hoş bir lezzet oluşturacaktır. Kürdanların ucuna elma, armut gibi meyvelerle süslenebilir. Ayrıca etrafında hoş görüntü olması açısından çikolata parçalarına, hindistan cevizine de bulanabilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder